http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

5. 1. 2013

EPATU - Škola základ Hip Hopu..

     Od svého vzniku před více jak třiceti lety se Hip Hop dokázal stát světovým fenoménem. Tak dlouho bloudil po světě šířit svoje učení až v 90. letech zavítal i do tropické Venezuely, kde se stal hybnou silou pozitivních změn v chudých kopcovitých městských čtvrtích známých jako "Barrios". Stal se dokonce i více než jen silou. Pro spoustu mladých Venezuelanů se stal návodem jak žít a jak přežít.


     Přesto, že Venezuelský Hip Hop by podle doby svého vzniku mohl být klidně synem toho Amerického, jejich raná historie leží na velmi podobných základech. Venezuelský Hip Hop vznikl v období sociální frustrace, která byla v 90. letech v nepokojích zmítané Venezuele dominantní náladou v chudých čtvrtích.  Rapper El-Ega z Caracasského barria La Vega poznamenal -

"Hip Hop ve Venezuele, stejně jako jinde ve světě vznikl jako nespokojenost s útlakem kterému jsme čelili v našich komunitách a jako hlas protestujících"

     S tím jak se jednotlivci začali o Hip Hop ve Venezuele zajímat a věnovat se mu, přirozeně přibývala i potřeba tvorby kolektivu, jakožto platformy Venezuelské Hip Hopové scény. Několik radikálních skupinek Hip Hoperů se tedy dalo dohromady až v roce 2003 vznikl kolektiv, který již dávno překonal Venezuelské hranice, nesoucí název "Hip Hop Revolución (HHR)". Ten vystupuje jako základní sdružující platforma, z jejíhož lůna vzešlo mnoho známých rapperů a rapperek Venezuelské Hip Hopové scény. Krom toho kolektiv HHR pořádá také koncerty, festivaly, kongresy, workshopy, přednášky a spousty dalších akcí, často přímo zaměřené na problémy místních komunit. 

Klasický vzhled Venezuelských "barrios". Hustě zalidněná čtvrť domků na kopci kam byla vytlačena chudina bohatší vrstvou společnosti zejména v době před revolucí.

     Projekt EPATU (Escuela popular para las artes y tradiciones urbanas) (=Lidová škola umění a tradic pouliční kultury) ležel dlouho lidem z HHR v hlavě jako sen řešící otázku jak předat svoje Hip Hopové uvědomění dalším generacím. Na přípravě pracovalo spousty organizátorů z řad HHR dlouhé měsíce prostřednictvím pořádání workshopů a konferencí v barrios po celé zemi. Nejdůležitějším krokem pro uvedení Hip Hopových škol v chod, byl meeting Venezuelské Hip Hopové scény v čele s kolektivem Hip Hop Revolución ve městě La Azulita ve státě Merida, který se odehrál 17. až 19. prosince roku 2009. Po jeho skončení bylo vydáno zúčastněnými stanovisko, které avizovalo brzký start celého projektu EPATU. Jeho překlad naleznete na HHM >ZDE<. Samotný projekt byl spuštěn 18.1.2010 s přispěním Venezuelského Ministerstva obcí, a brzy vyrostlo po celé zemi více jak 30 Hip Hopových škol, které dodnes nabízí mladým lidem z tamních barrios alternativu k drogám, krádežím a násilí. 






Z historicky prvního kongresu Venezuelského Hip Hopového hnutí

     Každá taková škola se na první pohled od naší představy školy liší. Sice v nich skutečně naleznete učebny, lavice a židle, ale zásadní rozdíl mezi těmito a běžnými školami je, že místo toho aby organizátoři kteří zastávají pozice učitelů učili své posluchače jak znalosti přijímat, jsou posluchači vedeni k tomu aby dokázali co nejlépe své vědomosti dávat ven expresivními způsoby které Hip Hop poskytuje. Školy EPATU nemají ovšem přímo status škol ve Venezuelském školském systému a tak mladí lidé školou povinní kombinují tuto školu jako svou zájmovou činnost vedle své denní školní docházky. Navštěvovat školu projektu EPATU však může člověk jakéhokoliv věku. Většina návštevníků škol projektu EPATU bývá mužského pohlaví, přičemž za hlavní organizátorku celého projektu se považuje žena - Julia Mendéz.



     
Desetiminutový dokument o škole projektu EPATU v Caracasském barriu La Vega

     Každá škola projektu EPATU má jiný způsob výuky, ovšem celkový důraz ve výuce teorie je kladen na historii Hip Hopové kultury a jejímu distancování proti politické a tržní moci a také organizátoři otevírají co chvíli diskuze na ožehavá témata doby jakožto politika, rasismus, sexismus, drogová prevence a problémy místních komunit. Většinou jsou čtyři dny v týdnu vyhrazeny pro výuku Hip Hopových dovedností a pátý den bývá vyhrazen pro diskuze a teorii. Krom těch žáků co přichází do EPATU dobrovolně, se místní organizátoři také snaží na ulicích oslovovat mladé lidi, kteří mají často pro svou chudobu či jiné problémy potenciál dostat se na šikmou plochu. Každá taková škola se tedy svou prací snaží přispívat k ozdravení celého barria ve kterém působí. Kromě teorie samotné v každé takové škole žáci nabírají zkušennosti ve čtyřech předmětech, stejně jako jsou čtyři Hip Hopové elementy. Je to tedy DJ-ing, tanec, graffitti a MC-ing. Každý "absolvent" školy v projektu EPATU má navíc možnost se sám stát organizátorem a vyučovat novou várku studentů. 


Britsko-Irácký rapper Lowkey se při své návštěvě Venezuely zúčastnil Hip Hopového festivalu pořádaného HHR, při příležitosti meetingu Prezidentů států amerického kontinentu CELAC kterého se nezúčastnili pouze USA a Kanada.  Prohlásil poté že "Hip Hop není mrtvý, ale žije v Caracasu".

     Nutno podotknout, že ve Venezuele má popularita prezidenta Huga Chávéze povahu jako u Nikoly Šuhaje loupežníka ve stejnojmeném románu. Pro svou socialistickou politiku je oblíben zejména mezi chudšími vrstvami společnosti, zatímco střední vrstva k jeho osobě zaujímá často spíše chladnější vztah. Je tedy pravdou, že naprostá většina Venezuelských Hip Hoperů chová Chávéze v úctě a snaží se tvořit "Bolívariánský socialistický proces", nicméně uskupení Hip Hop Revolución a tedy i projekt EPATU se snaží být co nejvíce oproštěni od politiky státu ať už na ní mají názor jakýkoliv. 

   "We respect [Venezuelan president Hugo] Chávez, because he understands our struggle, but we are always looking to be self-critical in order to keep our revolution moving in the right direction." 
                        - Jamil, člen Hip Hop Revolución  

     “Our allegiance is not with the government nor with the President but rather with our community.” 
                        - Tirso Maldanado, organizátor v EPATU La Vega 

Jedna z nejznámějších Venezuelských rapových skupin "Area 23" pocházející z jednoho z nejchudších Caracasských barrií "23 de enero"

Rozhovor s rapperem "Masterem" ze skupiny Area 23


     Například Venezuelské ministerstvo obcí sice pravidelně přispívá na provoz projektu EPATU, ale každá jednotlivá škola se snaží si vytvořit svoje vlastní projekty, které by zajistili její finanční přežití. Členové HHR a projektu EPATU tvoří vlastní revoluci nezávisle na té kterou jim předkládá stát, ale přesto se již několikrát stali hosty v Chávézově pravidelném nedělním televizním pořadu "Alló Presidente" kde Chávéz odpovídá na dotazy diváků. Chávéz sám se přitom prohlásil za fanouška Hip Hopu. 


Členové kolektivu Hip Hop Revolución a Hugo Chávéz při příležitosti účasti HHR v pořadu "Aló presidente" v březnu 2008

     Tak jako i jinde ve světě se i ve Venezuele stává, že si někteří lidé spojují Hip Hop s násilím, nebo s drahými auty a lehkými ženami. Dobré na školách projektu EPATU je, že se snaží tento celkový obraz vylepšít a nabídnout lidem pravou podstatu této kultury...

ZDROJE V AJ:-



Vzorky hudby z dílny projektu EPATU:-









Galerie HHR a EPATU:-












Žádné komentáře:

Okomentovat