http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

23. 11. 2011

Universal Zulu Nation - tak trochu jiný gang

Pro hiphopové začátečníky bývá často identita gangstera něčím čeho se dotyčný snaží docílit. Pokročilý fanda hiphopu obvykle nad gangy mávne rukou jelikož si pod hiphopovým gangsterstvím spíše představí nesmyslné násilí v ulicích mezi těmi co mají modrý nebo červený šátek na čele. Jen málokdo ale zná gang který bojuje například za rovnost a svobodu všech lidí a proti násilí,ničení přírody a rasismu. Je řeč o Universal Zulu Nation.




Kmotr Universal Zulu Nation, známý jako Afrika Bambaataa vyrůstal v Bronxu v New Yorku v chudých oblastech Bronx River Projects (public housing projects - bydliště pro chudé). Tyto oblasti se vyznačovali a dodnes vyznačují svojí kriminalitou a vysokým procentem drogově závislých. Mladý Afrika Bambaataa se stejně jako mnoho jeho vrstevníků v této oblasti začal brzy angažovat v politice gangů. Byl to on, kdo stál u zrodu gangu "The Savage seven", který se později rozrostl do podoby nejsilnějšího gangu ve městě, avšak již známým pod jménem "The Black Spades". Vysoká politická funkce v tomto gangu vynesla Bambaatovi značnou prestiž, kterou později využil k vybudování Universal Zulu Nation.

Myšlenka na vybudování Universal Zulu Nation se zrodila v Bambaatově hlavě poté, co zhlédl film "Zulu", ve kterém ho fascinovala solidarita mezi členy Jihoafrického kmene Zulů, kteří bránili svou zemi před evropským koloniálním imperialismem. Také on sám se vydal na cestu do Afriky aby navštívil tamější komunity, kterými se nechal později inspirovat při budování vlastní gangové komunity v USA. Jméno Afrika Bambaataa přijal až po svém návratu z Afriky. Jeho předchozí jméno je předmětem dohadů. K výběru tohoto jména ho inspiroval náčelník Afrického kmene Zulů Bhambatha, který v počátcích 20. století vedl ozbrojené povstání proti koloniální vládě v Jižní Africe.



Základní a největší přínos tohoto nově vzniklého gangu tkvěl v jeho mentalitě. Gang přinesl do ulic Bronxu tolik potřebnou pozitivní energii, jelikož nebyl stvořen k páchání trestné činnosti ale byl zaměřen na jeho vlastní komunitu. Děti mohly nově investovat svojí energii do Hip Hopu, místo do gangové kriminality. Členem komunity, která byla založena právě na Hip Hopové kultuře se navíc mohl stát úplně každý. Nikomu totiž nezáleželo na barvě pleti, náboženství, ani orientaci. Většina členů byla nějak spojena s Hip Hopovou kulturou, čímž se zasadili o jeho šíření, ale ani to nebylo podmínkou pro členství v gangu.



Afrika Bambaataa sám se stal DJem a pořádal prostřednictvím UZN (Universal Zulu Nation) různé Hip Hopové akce. Od přehlídek B-Boys, koncertů, Partys až po DJské battly. Peníze, které lidé od UZN při pořádání těchto akcí vydělali, byly investovány do vlastních pomocných projektů na podporu komunity. Členové UZN si brzy vytvořili vlastní filozofii a podíleli se i na vytváření Hip Hopové deklarace míru.

Systém principů přesvědčení Universal Zulu Nation:-

1.) Víra v jednoho boha který je označován mnoha jmény. Nikdy nebudeme napadat jiné lidské bytosti jen proto, že boha nazývají jinak.

2.) Věříme v Bibli i v Korán a všechna sepsaná boží proroctví.

3.) Věříme že s biblí bylo manipulováno a musí být interpretována bez přidaných lží.

4.) Věříme že spousta historických knih které jsou používány při výuce ve školách, jsou narušeny bělošskou nadřazeností a jsou plné lží a nenávisti když vyučují o jiných národnostech. Myslíme si, že takové knihy by měly být zničeny a nahrazeny těmi, co skutečně popisují přínos každého národa pro lidskou společnost. Učte pravdu a ne lži, a teprve poté se mohou všechny národy respektovat za to co společně pro lidskou společnost udělaly.

5.) Věříme v nepozměnitelnou pravdu ať už je jakákoliv.

6.) Věříme že každý kdo je součástí nějakého náboženství, by ho měl užívat k povznesení ducha a nestávat se jeho slepým následovníkem. Náboženství by také nemělo míchat lež s pravdou a mělo by bojovat za spravedlnost, svobodu a rovnost všech lidí.

7.) Věříme že rasismus a nenávist se snaží ovládat životy lidí na této planetě a že jen víra v jednoho nejvyššího a pravdu může tuto nemoc zničit.

8.) Věříme že lidé způsobili škody na přírodě této planety a stejně tak i na zvířatech. Věříme že lidé musí tyto škody napravit, jinak směřují k totální skáze planety.

9.) Věříme v mentální vzkříšení. Existuje mnoho lidí kteří jsou slepí, hluší nebo hloupí k poznání sebe a jiných lidí. Věříme že ti co jsou uvědomělí by měli ty co nejsou učit.

10.) Věříme že život a jakákoliv existence jsou založeny na matematice.

11.) Věříme v to co můžeme vidět a i v to co známe z toho co vidět nemůžeme. Věříme v sílu mysli a že poznání je nekonečné stejně jako sám bůh.

12.) Věříme ve stejnou spravedlnost pro všechny.

13.) Věříme že bychom měli respektovat ty co respektují nás a žít v míru s těmi co žijí v míru s námi. Věříme také, že kdyby nás chtěl kdokoliv atakovat nebo utlačovat, pak bychom proti němu měli vést boj ve jménu boha ať už ho nazýváme jakkoliv.

14.) Věříme v sílu, v učení pravdy, svobodu, spravedlnost, rovnost, práci pro lid a povznesení lidí.

15.) Universal Zulu nation je pro poznání, moudrost, pochopení, spravedlnost, svobodu, rovnost, mír, jednotu, lásku, úctu, práci, zábavu, překonávání negativního do pozitivního, ekonomii, matematiku, vědu, život, pravdu, fakta, víru a jednotu boha.

Všechna tyto přesvědčení jsou dále rozepsána a odůvodňována na stránkách Universal Zulu Nation:- Přesvědčení UZN




DJ Afrika Bambaataa







Jak sílila popularita Hip Hopu, tak sílil i vliv Universal Zulu Nation který překonal i hranice Spojených států. V osmdesátých letech se začali objevovat buňky UZN v Japonsku, Francii, Velké Británii, Austrálii, Jižní Korei a dokonce i v Jižní Africe, kde dodnes žije i púvodní národ Zulů. Ve Francii, přesněji na předměstí Paříže, se brzy vytvořila velká buňka UZN mezi africkými imigranty, kterou pomohl vytvořit Afrika Bambaataa osobně. Ta se dostávala často do konfliktů s místními neonacisty, jak je možno vidět v několika zmínkách ve filmu "ANTIFA - Chasseirs de skins" z roku 2008. Dnes existují buňky UZN i třeba v Nizozemsku nebo na Maltě.

Hlavní myšlenkou gangu bylo ale vždy porozumění mezi národy a odpor k jakékoliv nerovnosti a rasismu. Tuto myšlenku často lidé z UZN dokazovali tím, že se převlékali do kostýmů které mělo představovat oblečení které nosí lidé v různých koutech světa. Tak chtěli dokázat že se zajímají o problémy globálním pohledem, a ne pouze z úhlu daným jejich národností nebo náboženstvím.

Je to až k neuvěření, jak lidé z Universal Zulu Nation dokázali navzdory svojí chudobě ventilovat svojí energii správným směrem a byli politicky a sociálně aktivní namísto těch, kteří vinili ze své situace bělochy nebo jiné a propadali drogám a kriminalitě....

Universal Zulu nation page:-  ZDE

3 komentáře:

  1. Pro ně to bylo uvnitř ghetta dobré, ale to že neměli rasové předsudky není vůbec pravda. Vím, že zvenku to možná oficiálně zastávali, ale jednotliví členové už tak tolerantní bohužel nebyli.. Vím, že tak to je v každé skupině více lidí (určitý názorový rozchod), ale nechci aby si to někdo vybarvoval zase až moc růžově;)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím si že je to hooooodně individuální...všude najdeš pitomce co se k něčemu nachomejtnou. To že Universal Zulu nation neměli rasové předsudky pravda je...na tom byla tahle organizace založená...ale rozrostla se do takovejch rozměrů že se nedal každej jedinec kontrolovat........I mezi rastafariánama najdeš pitomce co nemaj rádi Romy a přitom Rastafariáni rasisti nejsou :-)........

    OdpovědětVymazat
  3. Ha tady ty dreadi v čechách, to nejsou žádný rastamani...spíš hipíci ale je pravda, že na Jamajce je ještě hromady rastamanů, který nenáviděj bílí a vůbec celkově tam je rasismus vůči bílejm dost rozšířenej. Jenže černej rasismus pramení z tý křivdy (otrokářství), kterou vůči bílejm cítěj, ne z rasový (náboženský) nadřazenosti jako to je u bílejch

    OdpovědětVymazat